zondag 29 augustus 2010

Onderweg van Delhi naar Shimla

Onze eerste ervaringen met de Indische NMBS
- In de stations krioelt het van de mensen en bezigheden, ook 's nachts
- De stiptheid dient met een korrel Indisch zout te worden genomen
- De nachttrein was een positieve ervaring, voor de ene al wat meer als voor de andere. Je krijgt al het nodige om je bedje te spreiden en wordt daarna in zachtjes in slaap gewiegd. 

Rond een uur of zes, bij zonsopgang, kwamen we aan in Kalka, een dorpje aan de voet van de Himalaya. Van hieruit besloten we de 'toytrain' te nemen die ons verder naar Shimla zou brengen.
Twee ticketjes normal class, 2 bleekscheten tussen een hoop inboorlingen,,,
De trein klom gestaag, door wel elfendertig tunnels, de bergen in. Langs dorpjes, kleine stationnetjes, doorheen de bossen, terrassen, ... Deze bergspoorlijn werd beschermd als werelderfgoed door de Unesco.
Na een uur of 6 slingeren bereikten we de top, na de stinky stadslucht van Delhi, deed de berglucht en de dragelijke temperatuur ons deugd. Eens geinstalleerd in ons hotelletje-voor-1-nacht, wat deed denken aan een motel van een ietwat vergane glorie, legde de vriendelijke gastheer ons uit hoe we het best het stadje verkenden.
Shimla is een stadje dat als het ware opgehangen is tegen de bergflank. In het koloniale tijdperk kwamen de Engelsen hier verkoeling zoeken in de zomer, en werd de zomerhoofdstad van India. Vandaag vormen de gebouwen in victoriaanse en cottagestijl het straatbeeld, weliswaar ondertussen naar Indische hand gezet.
We kuierden wat rond in de hoofdstraat, bestelden onze bustickets naar Dharamsala, passeerden langs de 'tourist information', aten een hapje, kregen plaatselijke zoetigheid aangeboden door de 1ste Israelische toeristen die we ontmoetten, maakten kennis met de massa's aapjes die hier rondlopen, rustten even uit op een plaatselijk pleintje, raakten vermengd in de studentenverkiezingen, passeerden langs een katholieke kerk en besloten dan maar stilaan terug te keren.
Opvallend is dat de mensen hier een pak rustiger zijn dan in Delhi, tegenover elkaar en tegenover ons, toeristen. Aaaah Himalaya!

Wist je trouwens dat:
- Bijna alle Indiers een snor hebben
- Rochelen en boeren in het openbaar hier een lieve lust is
- De straat oversteken elke keer een avonturentocht is
- Indiers graag met bekende bleekscheten op de foto gaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten